Zdrowe odżywianie – warsztaty żywieniowe dla dzieci i młodzieży

Zdrowe odżywianie się dzieci to kształcenie nawyków żywieniowych na całe życie

Zdrowe odżywianie – warsztaty o takiej tematyce pomagają w  kształtowaniu prawidłowych postaw i nawyków żywieniowych dzieci i młodzieży. Nie od dziś wiadomo, że nawyki żywieniowe kształtują się już we wczesnych latach rozwoju dziecka. Zdrowe odżywianie to zdrowe dzieciństwo i dorosłość.

Podczas warsztatów obserwuję reakcje dzieci i odpowiednio na nie reaguję. Szybko nawiązuję kontakt z każdym dzieckiem, rozbudzam jego ciekawość i wyobraźnię. Zawsze kładę nacisk na działanie i zaangażowanie wszystkich uczestników.

Oczekiwany wynik warsztatów to elementarna wiedza o tym, czym jest zdrowe odżywianie się.

Założenia, które przyświecają w trakcie zajęć to:

  • edukacja żywieniowa dzieci w wieku,
  • propagowanie zdrowego odżywiania się,
  • pokazanie dzieciom alternatywy dla chipsów, batonów i innych niezdrowych przekąsek.

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z programem edukacji żywieniowej

Dla dzieci w wieku 3 – 10 lat proponuję edukację w systemie „nauka poprzez zabawę” – unikam długich wykładów, dzieci biorą udział w zabawach, grach, zgadywankach.

Elementy, które zostaną zrealizowane w trakcie zajęć to m.in.:

  1. wspólne poszukiwanie odpowiedzi na pytania: kim jest dietetyk? czym się zajmuje?
  2. koszyk produktów – czyli kto co je i czy jest to zdrowe?
  3. zabawa ruchowa – poszukiwanie warzyw i owoców wedle przedstawionych reguł.
  4. degustacja – zdrowe przekąski (suszone morele, śliwki, banany, jabłka, żurawina, migdały, rodzynki, słonecznik, dynia…)
  5. zabawa ruchowa – sałatka owocowa – bo być owocem to niemała sztuka!
  6. zdrowe czy nie zdrowe?
  7. owocowe zagadki
  8. a co Ty chciałbyś wiedzieć o jedzeniu?

Dla młodzieży od 11 lat przewiduję ciekawe dyskusje, gry na tematy żywieniowe, zapoznanie się z nowinkami dietetycznymi.

Elementy, które zostaną zrealizowane w trakcie zajęć to m.in.:

  1. zapoznanie się z zasadami zdrowego żywienia i ocena swojego odżywiania
  2. umiem czytać etykiety na opakowaniach
  3. umiem wybrać zdrowe produkty
  4. lubię – nie lubię, jak zamieniać produkty
  5. puste kalorii – co to znaczy?
  6. zagrożenia wynikające ze spożycia fast-foodów i napojów energetyzujących.